Flyt dig...


Et år på Faarevejle efterskole handler om at flytte sig - fagligt og menneskeligt.
At udfordre fysiske og mentale grænser - og det er bestemt ikke kedeligt.

Bliv dig...


Det største et menneske kan blive, er sig selv!

Personlig- Faglig- Social og Digital udvikling
 

Valgfag

Udover linjefag og de obligatoriske fag, er der også mulighed for valgfag.

Det er typisk fag der strækker sig over 2 ugentlige lektioner. Der kommer nye valgfag til hvert år - ligesom der er valgfag der udgår.

Eleverne vælger valgfag ved formødet i juni hvor fagene præsenteres. Som elev skal man have mindst 32 lektioner pr. uge inkl. de obligatoriske lektioner. Valgfagene oprettes hvis der er et tilstrækkeligt antal tilmeldinger.

Herunder kan du se en præsentation af vores 17 valgfag.

Badminton

I badminton er Danmark blandt de aller bedste nationer i verden. Badminton kan bestemt også dyrkes på et lavere plan, men stadig med “fuld damp på kedlerne”; dette forsøger vi at gøre på Fårvejle Efterskole – samtidig med, at vi vægter begreberne: kammerat skab og fairplay meget højt.

I den daglige undervisning prøver vi at dygtiggøre den enkelte spiller. Den personlige træning omfatter både teknisk-, taktisk- og fysisk træning. Samtidig slutter vi altid lektionerne af med “rigtige” kampe – og øver os i at” tabe og vinde med samme sind” – selvom det kan være svært…

Vi vil i træningsforløbet – efter bedste evne – prøve at tilpasse undervisningen, så du uanset køn og niveau nok skal få sportslige udfordringer.

Vores krav/ forventninger til dig er først og fremmest: at du vælger idrætsgrenen, fordi du virkelig har lyst! – At du deltager aktivt og vil være med til – sammen med kammerater – at gøre idrætstimerne både gode og indholdsrige.
Vi vil i årets løb også tale om foreningsliv og den betydning idrætten har for samfundet og individet.

Vi spiller ofte kampe/ dyster med hinanden, med naboskoler og deltager i øvrigt i alle de stævner og mesterskaber, vi bliver inviteret til; – og det sker ikke så sjældent, at vi kommer hjem med en lille præmie…

Faget er skemalagt med 4 lektioner pr. almindelig skoleuge, således at hver elev har mindst 2 lektioner. Hertil kommer turneringer og stævner.

Billedkunst

Billedkunst er et fag for dig, der har lyst til at udfolde dig kreativt.
Det kræver ingen specielle kundskaber eller evner for at vælge faget, bare du har lyst til at deltage og prøve noget nyt.

Der bliver arbejdet i flere forskellige retninger og man kan som deltager i billedkunst, selv være med til at komme med idéer til, hvad vi kan arbejde videre med. Vi tilstræber at nå rundt om tegning, farvelære, akrylmaling samt kunsthistorie. Hvis der er tid, så er der også mulighed for billedmosaik og collage – eller forslag fra dig?

På et valgfag som billedkunst, er stemningen og tempoet rolig og hyggelig. Der bliver snakket på kryds og tværs alt imens der arbejdes. Der er mulighed for fordybelse i forhold til de emner vi berører og der bliver lagt vægt på, at man får oplevelsen og glæden ved at arbejde med sit produkt og de forskellige former for materialer der præsenteres.

Afslutningsvis udstiller vi alt det, der er arbejdet med i løbet af året, så tegninger, malerier og andet kan komme til sin ret et sted på skolen, til glæde for alle.

Blandet Bold

Synes du også, at en bold er det bedste legetøj i verden? Så vælg dette valgfag, hvor vi vil prøve kræfter med mange forskellige boldspil – af såvel den kendte som ukendte slags. Der vil være garanti for sved på panden, højt tempo og samarbejde. Vi går ikke i dybden med ét boldspil, men vi lover, at præsentere et væld af sjove, interessante og spændende boldspil.
Her er plads til alle, både nybegynderen og boldekvilibristen. Eneste forudsætning er, at du har mod på at give den fuld gas i alle timerne, og måske opdage et indtil nu skjult talent!
Dette valgfag kan både foregå ude som inde, og vi glæder os til at udforske boldspillets herlige univers.

E-sport FIFA

Der trænes i strategi og holdforberedelse til kampene, hvor holdet sammen udformer en plan med fokus på de aspekter de vil benytte sig af og fokusere på.
Faget styrker dine sociale kompetencer, da du skal indgå i en åben dialog med andre elever omkring spilstruktur og spilforståelse.
Kommunikation imellem spillerne har en stor betydning - og respekten for medspillere samt modspillere er i højsædet.
I løbet af året vil der også indgå idrætspsykologiske emner i faget, således at man bliver rustet til at deltage i nationale turneringer på sigt.

Skolens håb er, at dette fag kan give eleverne en struktureret fritidsinteresse som kan være med til at skabe et positivt spilmiljø på skolen og i fritidsrummet generelt.
Samarbejde, mestring, holdånd, overholdelse af aftaler og kommunikation er nogle af de nøgleord vi arbejder ud fra på valgfaget.

Det er ikke nødvendigt selv at medbringe udstyr til undervisningen, men man må meget gerne medbringe udstyr til selvstændig træning på de forskellige hold i fritiden.

Faget er desuden underlagt retningslinjer omkring opførsel, sammenhold, seriøsitet og ordenssans.

Fransk

Fransk tilbydes til 9. og 10. klasse elever, på 9. klasse-niveau. Undervisningen følger fælles mål for 9. klasse.
Der føres til Folkeskolens 9. klasse prøve i faget.

Fysik/kemi 10. klasse

Fysik/kemi er obligatorisk i 9. klasse og udbydes som valgfag i 10. klasse.

Der føres til Folkeskolens 10. klasse prøve i faget.

Kor

I koret arbejder vi med 2-4 stemmige rytmiske sange. Skolekoret er for alle - så du behøver ikke være musikelev for at deltage. Hvis du synes det er sjovt at synge, eller gerne vil i gang med det, er koret lige noget for dig. Vi hygger os og nyder det fællesskab det er at synge sammen. I løbet af året optræder koret på og udenfor skolen.

Kredsløbstræning

Du kan arbejde med din kondition for at styrke dig i dine øvrige idrætsfag, eller for at blive inspireret til selv at arbejde videre.

Vil du tabe dig?…eller tage på? Eller kan du bare godt lide udfordringer?

Kredsløbstræning, eller konditionstræning, tilbydes 1 gang om ugen, dels i vort dejlige motionsrum, dels i skolens øvrige idrætslokaler.

Vi arbejder stenhårdt med forskellige former for cirkeltræning:

 • Løbebånd
 • Gå-bånd
 • Cross-træner
 • Romaskine
 • Spinning-cykel
 • Ben-træning
 • Sjipning
 • Enkelte vægttræningsøvelser
 • Maveøvelser
 • Styrketræning
  • Massage
  • yogaøvelser


Krop og sjæl

Vi veksler mellem teori og øvelser – og der vil på skift være fokus på psykologi, dramatisering, kost & ernæring, filosofi, leg, fysiologi, fantasirejser, afspænding, massage, Qi gong, yoga og meget mere.

Vi oparbejder positiv tænkning og viden om vores egne muligheder mentalt og psykisk gennem læsning, diskussion og praktiske øvelser.

Vi lærer at ”se” vores eget udtryk. Kropssproget, tonefaldet og det talte ord, fortæller sjældent det samme budskab.

Vi arbejder med bevidste valg og træner i at forudse konsekvenserne af vores valg. Der er jo kæmpestor forskel på, hvad man skal lægge på tallerkenen, hvis man vil tabe sig, tage på, opbygge muskelmasse osv. Ligesom der skal vælges forskellig træningsform om man vil løbe 5 km. eller en halvmaraton.

Vi, lærere, er åbne for at holdet i perioder deler sig i to, hvor den ene gruppe f.eks. arbejder med massage mens den anden gruppe arbejder med personlige målsætninger. Krop og sjæl er et dynamisk fag – og det betyder, at holdets deltagere kan være med til at forme de områder, som vi skal igennem.

Løbeklub

Faarevejle efterskoles løbeklub sigter på, at give alle en mulighed for at opleve glæden ved at få pulsen op.

For de der ønsker at udfordre sig selv, trænes der systematisk og målrettet for, at kunne deltage i flere motionsløb hen over året.

Du kan prøve kræfter med såvel 5 og 10 km, samt kvartmaraton (10,5 km) og halvmaraton (21 km). Hvis du er rigtig sej løber du med på en maraton i maj måned.

Musik som valgfag

Drømmer du om at spille i et band? Så er muligheden lige her.

På sammenspilsholdene spiller vi rytmisk musik, og deltagerne på holdet vælger sammen med læreren den musik vi synes er interessant. Spiller du et instrument/sang, eller vil du gerne begynde på det, så er sammenspil lige noget for dig.

Vælger du sammenspil som valgfag, får du 2 lektioner om ugen. Hvis du vil bruge mere tid og komme mere i dybden med musik, skal du vælge musiklinjen.

Tysk 10. klasse

Tysk (fransk) er obligatorisk i 9. klasse og udbydes som valgfag i 10. klasse.

Der føres til Folkeskolens 10. klasse prøve i faget.

Volley som valgfag