Valgfag

Udover de obligatoriske fag, linjefag og kurser, er der også mulighed for helårlige valgfag.

Dansk for to-sprogede

Vi tilbyder ekstra danskundervisning for elever, der har haft dele af deres opvækst i udlandet. Undervisningen tilrettelægges individuelt med vægt på mundtlig eller skriftlig dansk.

Badminton

I badminton er Danmark blandt de aller bedste nationer i verden. Badminton kan bestemt også dyrkes på et lavere plan, men stadig med “fuld damp på kedlerne”; dette forsøger vi at gøre på Fårvejle Efterskole – samtidig med, at vi vægter begreberne: kammerat skab og fairplay meget højt.

I den daglige undervisning prøver vi at dygtiggøre den enkelte spiller. Den personlige træning omfatter både teknisk-, taktisk- og fysisk træning. Samtidig slutter vi altid lektionerne af med “rigtige” kampe – og øver os i at” tabe og vinde med samme sind” – selvom det kan være svært…

Vi vil i træningsforløbet – efter bedste evne – prøve at tilpasse undervisningen, så du uanset køn og niveau nok skal få sportslige udfordringer.

Vores krav/ forventninger til dig er først og fremmest: at du vælger idrætsgrenen, fordi du virkelig har lyst! – At du deltager aktivt og vil være med til – sammen med kammerater – at gøre idrætstimerne både gode og indholdsrige.
Vi vil i årets løb også tale om foreningsliv og den betydning idrætten har for samfundet og individet.

Vi spiller ofte kampe/ dyster med hinanden, med naboskoler og deltager i øvrigt i alle de stævner og mesterskaber, vi bliver inviteret til; – og det sker ikke så sjældent, at vi kommer hjem med en lille præmie…

Faget er skemalagt med 4 lektioner pr. almindelig skoleuge, således at hver elev har mindst 2 lektioner. Hertil kommer turneringer og stævner.

Billedkunst

Billedkunst er et fag for dig, der har lyst til at udfolde dig kreativt.
Det kræver ingen specielle kundskaber eller evner for at vælge faget, bare du har lyst til at deltage og prøve noget nyt.

Der bliver arbejdet i flere forskellige retninger og man kan som deltager i billedkunst, selv være med til at komme med idéer til, hvad vi kan arbejde videre med. Vi tilstræber at nå rundt om tegning, farvelære, akrylmaling samt kunsthistorie. Hvis der er tid, så er der også mulighed for billedmosaik og collage – eller forslag fra dig?

På et valgfag som billedkunst, er stemningen og tempoet rolig og hyggelig. Der bliver snakket på kryds og tværs alt imens der arbejdes. Der er mulighed for fordybelse i forhold til de emner vi berører og der bliver lagt vægt på, at man får oplevelsen og glæden ved at arbejde med sit produkt og de forskellige former for materialer der præsenteres.

Afslutningsvis udstiller vi alt det, der er arbejdet med i løbet af året, så tegninger, malerier og andet kan komme til sin ret et sted på skolen, til glæde for alle.

Fransk

Der føres til Folkeskolens 10. klasse prøve i faget.

Fysik/kemi

Der føres til Folkeskolens 10. klasse afgangsprøve i faget.

Kajak

Vi har havkajak på Fårevejle Efterskole. Vi starter i svømmehallen, hvor vi laver vandtilvænningsøvelser og kæntringsøvelser, og svømmer 600 meter. Vi fortsætter ude på fladt vand, hvor man lærer de grundlæggende tag, makkerredning og selvredning. Derefter er der basis for at tage på spændende små ture langs kysten.
Faget kører koncentreret i det varme efterårsvejr.

Sikkerhed

Vores tre friluftslærere er uddannede kano- og havkajak-instruktører. Jesper og Susanne har instruktør 2 samt teknik- og færdighedsniveau epp3. Jonas har instruktør 1 samt epp2.

Lærerne har førstehjælpskursus, opdaterer hvert år livredderprøven, har mange års erfaring med både kano og kajak og er desuden kajakinstruktører i Odsherreds Kajakklub.

Vi sejler kun i perioden: 1. maj til 1. oktober, når vandet er over 10 grader og vindstyrken er under 8 m/s.

Vi sejler kystnært, primært i Lammefjorden.

Vi har altid sikkerhedsudstyr med; bl.a. bugserline, fløjte, nødraketter, mobiltelefon og førstehjælpsudstyr.

Eleverne ror altid med redningsveste - og med våddragter når omstændighederne kræver det.

Vi har maksimalt 8 kajakelever pr. instruktør i vandet og alle har inden da forevist en svømmeprøve på 600 meter i svømmehal.

Vi lægger stor vægt på sikkerheden og de første lektioner handler udelukkende om vandtilvænning, ind- og udstigning i kajakken, makkerredning og selvredning.

Vi har tre eksaminerede havkajak-instruktører, så sikkerheden er i orden!

Krop og Cardio

Du kan arbejde med din kondition for at styrke dig i dine øvrige idrætsfag, eller for at blive inspireret til selv at arbejde videre.

Vil du tabe dig?…eller tage på? Eller kan du bare godt lide udfordringer?

Kredsløbstræning, eller konditionstræning, tilbydes 1 gang om ugen, dels i vort dejlige motionsrum, dels i skolens øvrige idrætslokaler.

Vi arbejder stenhårdt med forskellige former for cirkeltræning:

 • Løbebånd
 • Gå-bånd
 • Cross-træner
 • Romaskine
 • Spinning-cykel
 • Ben-træning
 • Sjipning
 • Enkelte vægttræningsøvelser
 • Maveøvelser
 • Styrketræning
  • Massage
  • yogaøvelser


Krop og sjæl

Vi veksler mellem teori og øvelser – og der vil på skift være fokus på psykologi, dramatisering, kost & ernæring, filosofi, leg, fysiologi, fantasirejser, afspænding, massage, Qi gong, yoga og meget mere.

Vi oparbejder positiv tænkning og viden om vores egne muligheder mentalt og psykisk gennem læsning, diskussion og praktiske øvelser.

Vi lærer at ”se” vores eget udtryk. Kropssproget, tonefaldet og det talte ord, fortæller sjældent det samme budskab.

Vi arbejder med bevidste valg og træner i at forudse konsekvenserne af vores valg. Der er jo kæmpestor forskel på, hvad man skal lægge på tallerkenen, hvis man vil tabe sig, tage på, opbygge muskelmasse osv. Ligesom der skal vælges forskellig træningsform om man vil løbe 5 km. eller en halvmaraton.

Vi, lærere, er åbne for at holdet i perioder deler sig i to, hvor den ene gruppe f.eks. arbejder med massage mens den anden gruppe arbejder med personlige målsætninger. Krop og sjæl er et dynamisk fag – og det betyder, at holdets deltagere kan være med til at forme de områder, som vi skal igennem.

Mad & Kærlighed

Vores dygtige kokke giver dig en kærlig introduktion til gastronomiens verden.
Med udgangspunkt i lækre, fortrinsvis økologiske, råvarer fra vore lokale leverandører, stifter du bekendtskab med mange sider af gastronomien.
Du behøver ikke i forvejen have kendskab til madlavning - bare du har lysten til at være kreativ i vort splinter nye skolekøkken.

Rytmik og musikteori

Her arbejder vi med rytmer lavet på alle mulige måder. Vi klapper, tramper og slår os til bedre færdigheder i det musiske grundelement – rytmik. Ca. hver anden gang arbejder vi med musik på det teoretiske plan. Vi lærer at forstå nodesystemet, aflytte musik og skrive noder. I musikteori indgår musikhistorie, genrer, worldmusic mv.

Spansk

Eleverne stifter primært bekendtskab med det talte spanske sprog, således at de tilegner sig et grundlag for at kunne klare sig i hverdagssituationer. Gennem undervisningen skal eleverne desuden opnå indblik i dele af de spansktalende landes kultur, historie og samfundsforhold. Faget skal ses som et forberedende fag til de gymnasiale uddannelser.

Tysk

Der føres til Folkeskolens 10. klasse prøve i faget.