Vores linjefag

Alle elever skal være tilknyttet mindst et linjefag, der strækker sig over mindst 4 ugentlige lektioner. I linjefagene arbejder man med sit fag på et højt niveau. Det vil i nogle tilfælde være muligt at have mere end et linjefag. Der kan skiftes linjefag til nytår.

Fagene tilbydes til både piger og drenge. Du behøver ikke, på forhånd, at være dygtig til dit linjefag, men du må meget gerne være det.

Flere af vore linjefag er ret stillesiddende, f.eks. Musik, Design, eSport eller Teater. Det er vigtigt for alle unge mennesker at bevæge sig og at tænke over deres kost. Derfor SKAL alle elever have idræt på skemaet. Det kan enten være et ekstra linjefag eller et/flere valgfag.
Alle vore elever sikres via vores kosttilbud, mulighed for at vælge en sund livsstil.

Dans

At danse er at finde ind til kernen i sig selv, og finde glæden!
Dans er for dig der elsker at danse og bevæge dig til musik.
På linjen arbejder vi med dans på flere planer - som glæde, som udtryksform, som træning og som performance.
Vi arbejder med forskellige stilarter - Moderne dans (Contemporary), Commercial Dance (Girly, Hip-hop, House), Retro/Funky Disco (50'er, 60'er, 70'er 80'er, 90'er Dance, LatinMix, Show dance (jazz og musical)
Vi arbejder med forskellige elementer af dans - Groove/jam (at lege med dansen), Koreografi - at skabe og udføre, Teknik - grundlæggende øvelser, Dansens kulturhistorie - teori og praksis

I undervisningen bliver eleverne inddraget og skal selv producere. Der vil, i løbet af året, blive inviteret gæstelærere...og ja, vi skal ud og vise hvad vi kan.

eSport

eSport på Faarevejle Efterskole er for den øvede- såvel som den mindre øvede spiller. Der spilles primært CS, men vi snuser også til andre spændende spil.
Der lægges vægt på samarbejde, strategi og taktik, teamudvikling, spilteori og kommunikation.
I eSport dyster vi også online mod andre eSportshold, og deltager i efterskoleligaen og andre relevante turneringer.
Vi har et nyt veludstyret eSportlokale med plads til 15 spillere. Du skal selv medbringe tastatur, mus og headsæt.
Der optages max. 30 elever til faget. Eleverne optages i den rækkefølge de søger.

Undervisningen varetages af en af Danmarks mest fremtrædende eSportpersonligheder.

eSport, kost og bevægelse

For vore eSport-elever gælder samme rammer som for skolens øvrige elever, at de SKAL have idræt på skemaet. Det kan enten være et ekstra linjefag eller et/flere valgfag.
Alle vore elever sikres via vores kosttilbud, mulighed for at vælge en sund livsstil.

Flere af vore øvrige linjefag er også ret stillesiddende, f.eks. Musik, Design eller Teater. Det er altså ikke noget der specielt gælder for eSport. Det er vigtigt for alle unge mennesker at bevæge sig og at tænke over deres kost. Derfor kravet om at alle elever har idræt og derfor også et fornuftigt kosttilbud fra skolen.Film

Filmlinjen arbejder med film, foto og reportage.

Vi vil arbejde med den korte film, dokumentarfilmen og musikvideoen.
Bevægelsen fra ide til den færdige film.
På filmlinjen vil der blive arbejdet målrettet med de 6 nedenfor beskrevne trin, i god tone og hen imod et godt produkt.

• Vi skal analysere de professionelle filmfolks arbejde
• Få gode ideer til vores egne film
• Arbejde med timeline, manuskript og storyboard
• Sætte lys, optage lyd og køre kamera
• Være instruktør og spille skuespil
• Klippe og redigere

Journalistik
Som holddeltager skal du:
- Finde en målgruppe
- Finde indhold
- Researche indhold
- (Optage) og redigere
- Hele tiden være opmærksom på kvalitet, dit formål og din målgruppe
- Lære håndtering af forskellige redigeringsmuligheder
- Beskrive hændelser på skolen og hændelser i relation til skolen
- Sammenfatte korte artikler til skole-netavis og til Facebook

Der vil blive arbejdet med godt digitalt udstyr på et højt efterskoleniveau og vi vil skabe film i en god og kammeratlig atmosfære.
Digitale hjælpemidler indgår som et væsentligt arbejdsredskab i faget.

Fodbold drenge

Hvis du er fodboldspiller og kan svare ja til følgende punkter, så er du godt på vej til at kunne trække i skolens flotte spilledragt.


 • Jeg har lyst til at spille på et hold, hvor kammeratskab er det vigtigste
 • Jeg er motiveret for at forbedre mig fysisk, teknisk og taktisk
 • Jeg vil deltage engageret i træning og kamp
 • Jeg er positiv og fair overfor medspillere, modspillere og dommer

Vi deltager med drenge- såvel som pigehold i ISF-cup, Efterskolernes turnering, Odsherred cup og SM indendørs samt trænings- og venskabskampe.
Der trænes 4 lektioner om ugen og faget kan sagtens kombineres med valgfag.
I træningen indgår alle spillets grundlæggende discipliner som opvarmning, sparketeknik, finter, vendinger, 1.berøringer, målmandsspil, spillesystemer, standardsituationer m.v.
Vi har på skolen en træningsbane med tilhørende idrætshal og adgang til den lokale fodboldklubs faciliteter.

Der er ingen krav om, hvor god en spiller du skal være, men det er vigtigt, at du møder i god fysisk form, med masser af godt humør og gåpåmod.
Vi lægger stor vægt på, at du viser god opførsel, både på og udenfor banen.
Fodboldteori, den kulturelle betydning og emner som hooliganisme, klubånd, foreningsdannelse mv. indgår som en del af linjefaget.

Musik

Som musikelev på Faarevejle Efterskole undervises du i rytmisk musik og du kan vælge musik uanset om du er begynder, lidt øvet, meget øvet eller enormt god. Det vigtigste er, at du er engageret, har lyst til at lære og mod på at få udvidet dit kendskab til musik. Det meste af undervisningen er niveaudelt, således at alle kommer til at spille sammen med nogenlunde “ligesindede”.
Du kan som musikelev på Faarevejle efterskole vælge følgende fag:

 • Sammenspil
 • Rytmik/Teori
 • Kor

Vælger du musik som linjefag, undervises du ugentligt i 4 timers sammenspil samt 2 timers rytmik/teori. Herudover kan du vælge kor.

Vælger du musik som valgfag, undervises du ugentligt i 2 timers sammenspil. Herudover kan du vælge rytmik/teori og/eller kor.

Mad & Kærlighed

Vores dygtige kokke giver dig en kærlig introduktion til gastronomiens verden.
Med udgangspunkt i lækre, fortrinsvis økologiske, råvarer fra vore lokale leverandører, stifter du bekendtskab med mange sider af gastronomien. Vi laver mad til arrangementer på skolen, laver "restaurant" og får inspiration fra ture ud af huset. Vi skal også ud i naturen og lave mad af urter, og svampe.
Du behøver ikke i forvejen have kendskab til madlavning - bare du har lysten til at være kreativ i vort splinter nye skolekøkken.
Vi optager 20 elever til faget.

Kunst og design

Faget er for dig, som elsker at bruge dine hænder.

Vi kommer omkring mange forskellige materialer og teknikker, og du får rig mulighed for, at kombinere din tekniske og kreative kunnen med de ideer du selv og dine holdkammerater får lyst til at udforske.

I Design og billedkunst er der plads til individualitet og opfindsomhed. Det betyder, at når først du har tilegnet dig de nødvendige færdigheder, indenfor de teknikker vi arbejder med, er der stort set frit slag til, at lave lige nøjagtigt det du godt kunne tænke dig at lave.

Faget en kombination af håndarbejde, billedkunst og sløjd og vi arbejder bl.a. med et udvalg af flg. materialer og teknikker:

 • Sølvsmykker, hvor du får lært at lodde og flette
 • Filtning, hvor vi fremstiller alt fra tasker til huer
 • Keramik, hvor der både bliver fremstillet vaser og skulpturer
 • Træ, hvor der drejes skåle, laves æsker, smykkeskrin og børster
 • Pil, hvor der flettes kurve og fade
 • Glas, hvor der fremstilles perler
 • Dæk og skrot, hvor der fremstilles accessories og beklædning...
 • Tegning, farvelære, akrylmaling samt kunsthistorie.
 • Hvis der er tid, så er der også mulighed for billedmosaik og collage
  …og meget, meget mere af samme skuffe.Udstilling

Skoleåret deles op i 4-5 perioder, som hver vil være målrettet et enkelt tema. Efter hver periode skal de produkter, du har fremstillet, udstilles på skolen. Efter endt udstilling kan du tage dine ting med hjem, og evt. glæde venner og familie med gode og flotte gaver.
Sammenspil
På sammenspilsholdene spiller vi den musik vi synes er spændende og lærerig. Holdene er niveaudelte, og der er mellem 7 og 9 elever på hvert hold. Holdets musiklærer bryder en gang imellem holdundervisningen op og underviser i stedet eleverne individuelt eller i meget små grupper, alt afhængigt af hvad der er mest hensigtsmæssigt. Sammenspilsholdene optræder i løbet af året, både på og uden for skolen.

Rytmik/Teori
Her arbejder vi med rytmer lavet på alle mulige måder. Vi klapper, tramper og slår os til bedre færdigheder i det musiske grundelement – rytmik.
Ca. hver anden gang arbejder vi med musik på det teoretiske plan. Vi lærer at forstå nodesystemet, aflytte musik og skrive noder. I musikteori indgår musikhistorie, genrer, worldmusic mv.

Faciliteter/Studie
På skolen har vi et musiklokale beregnet til sammenspil. Desuden har vi et digitalt lydstudie, som vi bruger til indspilninger af forskellig karakter. Bl.a indspiller vi ved årets slutning en cd indeholdende numre med sammenspilsholdene, koret og sange fra årets musical. Der er mulighed for at være med i den studietekniske proces.

Teater

Har du lyst til at kaste dig ud i dramaets og magiens verden, og sammen med andre skabe store og små forestillinger? Så er teaterlinjen noget for dig.

Tryghed og tillid er nøgleord og forudsætninger for at turde stå frem på scenen. Sammen udforsker vi teaterverdenens mange ansigter.

Vi starter op med tillids- og improvisationsøvelser så vi bliver trygge ved hinanden.

Derud over arbejder vi med mime-, statusarbejde, teatersport, fysisk teater og musikimprovisation. Vi arbejder med at opbygge en karakter, laver sminkekursus og tager i byen for at afprøve rollerne. Samarbejde med skolens film- og musiklinjer, er helt naturligt.

Nogle af de færdige resultater er vores forskellige teatersportsoptrin, juleforestillingen, og vores musical for hele skolen samt vores forårsforestilling i samarbejde med danse- og musiklinjen.

Musicalen, som altid omhandler den verden vi er en del af, skaber vi helt fra bunden med både musik og historie. Teaterholdet arbejder med projektet 3 måneder og den sidste uge er hele skolen med. Teaterholdet har de bærende roller i musicalen. Vi improviserer alle scenerne frem, laver danse, rap og kostumer og musik og tekster.
En stor og fantastisk proces!

Udover at lave teater, arbejder vi med teateret som medie, som demokratisk organ og dets historie, og så skal vi selvfølgelig også ud at se flere forskellige teaterforestillinger gennem året.

En af de store oplevelser er vores 3-dages tur til Børne- og ungdoms teaterfestivalen. Her har vi over 150 forestillinger at vælge imellem - så der bliver set meget teater.

Med alle de oplevelser, får vi bygget et godt og tæt sammenhold.

Volley

Hvis du kender til volley fra din tid i folkeskolen, eller måske har spillet det i en klub i din fritid, så er volley som linjefag noget for dig. Vores krav og forventninger til dig, er først og fremmest, at du vælger volleyball fordi du har lyst til at deltage aktivt, positivt og til at yde dit bedste.

Vi tilrettelægger undervisningen således at alle, uanset niveau, kan få de sportslige udfordringer, der gør det sjovt at deltage. Det kræves altså ikke, at du møder med særlige færdigheder, men hvis du vælger volley som linjefag forventer vi dog, at du investerer den nødvendige energi til at opnå færdigheder, der gør vore hold i stand til at konkurrere med de bedste idrætsefterskoler på Sjælland.

I træningen lægger vi først og fremmest vægt på en personlig coaching i:

 • Tekniktræning, hvor vi søger, at færdigheder i fingerslag, baggerslag, smash og serve vil blive udviklet/finpudset
 • Sammenspil og en taktisk forståelse af spillet
 • God stemning, fairplay og godt humør

Der vil i løbet af året blive arrangeret kampe mod de omkringliggende skoler og vi vil også deltage i stævner og turneringer. Her får vi afprøvet vores færdigheder og vi får set, hvad vi er rigtig gode til og hvad træningen skal bærer præg af efterfølgende. I forbindelse med hvert træningspas, får vi altid en god fællessnak om vi-følelse, holdånd og dét, at bakke hinanden op.

På volleylinjen deltager du i 2 weekendkurser, hvor vi virkelig sveder igennem – men naturligvis også får tid til hyggeligt samvær. I “Linjeugen” tager vi på træningslejr på en anden efterskole og hvis det har interesse, overværer vi en slutspilskamp i årets danske mesterskab.

Det er værd at nævne, at vi også har en beachvolleybane.

Emner som foreningsliv, volleykultur mv. indgår i undervisningen. Vi tilbyder, i samarbejde med DGI, instruktørkursus.

Viking

Viking er et outdoor adventure-tilbud til dig, der har lyst til at udvikle og træne dig selv både fysisk og mentalt.

Vi tilbyder certificeret træklatringsundervisning, hvor du selv kan uddannes dig til træklatringsinstruktør. Derudover veksler vi mellem træning af samarbejdsøvelser, løb i forskellige afskygninger, survival-skills, crossfit, orientering og adventure-løb og lader os i løbet af året inspirere af vejr, vind og gode idéer. På den måde udnytter vi hele tiden den brede vifte af aktiviteter, naturen tilbyder. Øvrige aktiviteter kan for eksempel være mountainbike, skydning, klatring og kanosejlads, som både træner din fysik, din koncentration og dit kendskab til naturen.

Til foråret deltager alle vikinger i efterskolernes 24-timers Challenger-løb. Her skal vi ud og kæmpe mod andre efterskoler i bla.: løb, cykelløb, øksekast, bueskydning, orienteringsløb, lejr-etablering og meget meget mere. Løbet er både super sjovt og fysisk hårdt og krævende, så vi arbejder på, at alle har en god grundform, når vi tager af sted.

Et hovedmål med faget er, at du kommer i god form såvel fysisk som mentalt. Det betyder også, at der er plads til dig, der ikke er i form - endnu. Du skal bare have lyst til det sammen med os.
Som viking på vores efterskole har vi altså naturen som vores legeplads, hvor vi udfordres mod fysisk og mental robusthed, træner, leger, udfordrer, samarbejder og har det sjovt, mens vi skubber til vores grænser. Vi går op i at fejre vores fælles sejre, så alle oplever at komme i mål.


Challenger
Til foråret deltager friluftsliv i efterskolernes 24 timers challenger. Her skal vi ud og kæmpe mod andre efterskoler i bla.: øksekast, bueskydning, lerdueskydning, løb, cykelløb, orienteringsløb, lejr-etablering, mad over bål og meget meget mere. Det er sjovt, men også fysisk hårdt og krævende, så du skal være i god form, når vi tager af sted.
Klatring
Vi benytter bla. Holbæk klatreklubs fede faciliteter, når vi klatrer. Det stiller store krav til dig som aktiv deltager, ikke mindst når du skal sikre din kammerat, så hun ikke falder ned. Sikkerhed er naturligvis i højsædet, med en erfaren vægklatre-instruktør til stede hver gang.
Træklatring og trætop-klatring er andre af årets højdepunkter. Vi har tre uddannede træklatreinstuktører.

Kanosejlads
Kanosejlads er en udfordring, der kræver samarbejde. Du skal lære en del grundlæggende færdigheder som pagajtag, redningsaktioner mm., og vi skal lege nogle sjove kanolege som skaber større fortrolighed med sejladsen.
Alt sammen skal bruges når vi skal til Sverige og sejle på Rønne å. En tur med overnatninger og bål-hygge om aftenen.

Sikkerhed på vikingelinjen

Kano/Kajak
Vores tre friluftslærere er uddannede kano- og havkajak-instruktører. Jesper og Susanne har instruktør 2 samt teknik- og færdighedsniveau epp3. Jonas har instruktør 1 samt epp2.

Lærerne har førstehjælpskursus, opdaterer hvert år livredderprøven, har mange års erfaring med både kano og kajak og er desuden kajakinstruktører i Odsherreds Kajakklub.

Vi sejler kun i perioden: 1. maj til 1. oktober, når vandet er over 10 grader og vindstyrken er under 8 m/s.

Vi sejler kystnært, primært i Lammefjorden.

Vi har altid sikkerhedsudstyr med; bl.a. bugserline, fløjte, nødraketter, mobiltelefon og førstehjælpsudstyr.

Eleverne ror altid med redningsveste - og med våddragter når omstændighederne kræver det.

Vi har maksimalt 8 kajakelever pr. instruktør i vandet og alle har inden da forevist en svømmeprøve på 600 meter i svømmehal.

Vi lægger stor vægt på sikkerheden og de første lektioner handler udelukkende om vandtilvænning, ind- og udstigning i kajakken, makkerredning og selvredning.

Klatring
Skolens vægklatringsinstruktør er eksamineret efter Dansk klatreforbunds normer. Vi har tre uddannede træklatringsinstruktører.

Se mere i Sikkerhedsfolderen i Forældreportalen.